Εικόνα admin

Έστειλες το βιογραφικό σου, τους άρεσε και τώρα σε κάλεσαν για συνέντευξη. Ωραία μέχρι εδώ; Όχι, δεν είναι τόσο απλό. Η συνέντευξη ξεκινάει από το τηλέφωνο που σε παίρνουν ή το email που σου στέλνουν και σε καλούν για συνέντευξη. Από την στιγμή που στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάποιον εργοδότη πρέπει να είσαι προετοιμασμένος.

Προετοιμασία

Ένα λάθος που κάνουν πολύ υποψήφιοι στο βιογραφικό τους είναι να λέμε ψέματα. Όταν γράφεις ψέματα στο βιογραφικό σου, πρέπει να προετοιμαστείς για κάτι που δεν είσαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να υποδυθείς τον εαυτό σου στην συνέντευξη παρά κάποιον άλλον. Κάθε εργοδότης περιμένει να υπερβάλλεις λίγο στο βιογραφικό σου, όλοι το κάνουν. Το βιογραφικό είναι κάτι σαν αυτοδιαφήμιση. Όλοι μας όμως ενοχλούμαστε όταν μια διαφήμιση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ένας λόγος για να γράψεις ψέματα είναι γιατί είσαι νέος και δεν έχεις πολλά να γράψεις. Ε, λοιπόν! Ο εργοδότης το ξέρει ότι είσαι νέος. Και αυτός πιθανότατα είναι παλιός και μπορεί να έχει κάνει εκατοντάδες συνεντεύξεις, έτσι το πιθανότερο είναι να καταλάβει αμέσως το ψέμα. Διάβασε πρώτα πως να φτιάξεις το βιογραφικό σου.


Τώρα, που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πάμε στο θέμα μας. Προετοιμασία σημαίνει να έχεις μάθει απ' έξω το βιογραφικό σου. Πρέπει να ξέρεις τι γράφει με ακρίβεια μήνα. Καταλάβατε τώρα γιατί είπα ότι δεν πρέπει να γράψεις κάτι που δεν ισχύει;

Άλλο ένα λάθος που κάνουν πολλοί υποψήφιοι είναι το ντύσιμο. Έχω διαβάσει πάρα πολλούς "Οδηγούς Συνέντευξης" που λένε "Ντύσου Επαγγελματικά". Το αποτέλεσμα είναι να βλέπω παιδιά 22-23 χρονών να πάνε στην συνέντευξη με το γαμπριάτικο κουστούμι του πατέρα τους και κοπέλες με ταγέρ ψαροκόκαλο. Πάλι πάμε πίσω σε αυτό που λέγαμε. Μην υποκρίνεσαι κάποιον που δεν είσαι! Δε χρειάζεται! Ένα απλό ντύσιμο με τζιν-πουκάμισο-σακάκι κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Όταν πας για συνέντευξη για CEO της APPLE θα φορέσεις το γαμπριάτικο. Αν και ο Steve Jobs δεν εκτιμάει τα κουστούμια.

Αρχή της συνέντευξης

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική. Όχι μόνο γιατί καθορίζει το πως θα σε δει ο εργοδότης αλλά και την ψυχολογία σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Οι έννοιες που πρέπει να έχεις καλά στο μυαλό σου είναι: Σοβαρότητα και Φιλικότητα. Γράψτες κάπου! Να ξέρεις ότι το χαμόγελο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο.

Διάρκεια συνέντευξης

Πριν προχωρήσουμε στις SOS ερωτήσεις της συνέντευξης να πούμε μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις.

Οπτική Επαφή. Πρέπει να κρατάς οπτική επαφή με τον εργοδότη, ανά πάσα στιγμή, ενώ του μιλάς ή σου μιλάει. Εκτός ότι είναι και λίγο αγένεια να μιλάτε και να κοιτάς από εδώ και από εκεί, δείχνεις ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση.

Έλλειψη συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να αποτύχεις στη συνέντευξη από το να δείχνεις ότι δεν είσαι συγκεντρωμένος. Η συγκέντρωση είναι από τα πιο σημαντικά προσόντα ενός εργαζόμενου. Δείξε ότι δε σου λείπει.

"Μα φυσικά και ξέρω Object Analysis and Data Reconfiguration". Μην πεις ψέμματα για κάτι που δε γνωρίζεις. Θα φανεί αμέσως. Θυμήσου ότι αυτός που κάθεται απέναντι σου ξέρει.

"Όχι! Με πωλήσεις δεν πρόκειται να ασχοληθώ ποτέ". Ποτέ μη λες ποτέ. Οι πωλήσεις είναι τυχαίο παράδειγμα καθώς οι υποψήφιοι συνήθως δυσανασχετούν στην ιδέα ότι πρέπει να πουλήσουν κάτι. Η γενική ιδέα είναι, ότι αν ο εργοδότης σε ρωτήσει αν θα έκανες κάτι, δεν πρέπει να το αποκλείσεις. Π.χ. μια καλή απάντηση στο αν θα έκανες πωλήσεις είναι "Δεν έχω ασχοληθεί και δεν έχω εμπειρία πάνω στις πωλήσεις αλλά αν με καθοδηγήσετε στην πολιτική των πωλήσεων που ακολουθείτε, είμαι πρόθυμος να μάθω". Με το που δώσεις μια απάντηση σαν αυτή έχεις ξεχωρίσει κατευθείαν από τον ανταγωνισμό. Εννοείται ότι αν σου ζητήσει να κάνεις κάτι που προσβάλει την αξιοπρέπεια σου σηκώνεσαι και φεύγεις.

Μην μιλάς με γενικότητες. Δεν αρκεί να πεις είμαι άτομο που προγραμματίζει τον χρόνο του. Πρέπει να το υποστηρίξεις με παραδείγματα. Π.χ. "Κάθε μήνα γράφω τι projects πρέπει να φέρω εις πέρας και καθορίζω τον χρόνο που θα μου πάρει το καθένα. Αυτό τον μήνα έχω να κάνω...". Αν μιλάς με γενικότητες, ο εργοδότης κάθε φορά θα σου λέει μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα. Δεν το θες αυτό.

Τώρα πάμε στις SOS ερωτήσεις τις συνέντευξης.

Πες μας το μεγαλύτερο θετικό σου στοιχείο

Υπάρχουν στην κυριολεξία εκατοντάδες πράγματα που μπορείς να απαντήσεις αλλά να θυμάσαι ότι τα πιο βασικά είναι τα εξής. Προσαρμοστικότητα, συγκέντρωση, σωστή διαχείριση χρόνου, κοινωνικότητα, αποφασιστικότητα. Φυσικά, εκτός από το να τα πεις, καλό θα ήταν και να τα κατέχεις. Αλλά αν προσπαθήσεις γενικότερα να εξελιχτείς σε αυτούς τους τομείς θα αλλάξει η ζωή σου.

Πες μας το μεγαλύτερο αρνητικό σου στοιχείο

Γενικά οι περισσότεροι εργοδότες την κάνουν αυτή την ερώτηση γιατί τη διάβασαν σε κάποιο βιβλίο HR management. Αλλά αν τύχεις σε έξυπνο εργοδότη και του δώσεις τη σωστή απάντηση έχεις κερδίσει πολλούς πόντους.
Η γενικότερη αντίληψη είναι ότι πρέπει να πάρεις ένα θετικό σου στοιχείο και να το παρουσιάσεις ως αρνητικό. Π.χ. Δουλεύω πολλές ώρες, βάζω τη δουλειά μου πάνω από την προσωπική μου ζωή. Όχι! Αυτό είναι λάθος και θα πιάσει μόνο αν ο εργοδότης σου κάνει την ερώτηση επειδή την έχει διαβάσει σε κάποιο βιβλίο.
Η σωστή απάντηση είναι να πάρεις ένα αρνητικό στοιχείο που είχες στο παρελθόν και να πεις τι βήματα έχεις κάνει για να το διορθώσεις. Π.χ. "Στο παρελθόν μπερδευόμουν όταν είχα πολλές δουλειές να κάνω ταυτόχρονα, τώρα έχω αναπτύξει μεθόδους και τεχνικές ωστέ να τακτοποιώ στο μυαλό μου σε σειρά τις εργασίες που έχω να κάνω και να συγκεντρώνομαι κάθε φορά σε αυτό που επείγει περισσότερο". Σε μια πρόταση έχεις βάλει τα περισσότερα από τα θετικά στοιχεία που αναφέραμε λίγο πιο πάνω. Αν απέναντι σου έχεις έναν σωστό εργοδότη, θα σε λατρέψει!

Πες μας πως βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια

Ερώτηση παγίδα. Τις περισσότερες φορές ο εργοδότης θέλει να εξελιχθείς. Αλλά υπάρχει περίπτωση να θέλει να σε κρατήσει στην ίδια θέση. Αυτό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση είναι να φύγεις σύντομα. Σκέψου, αν θέλεις ένα-δύο μήνες να προσαρμοστείς και άλλους ένα-δύο μήνες να σε εκπαιδεύσει και εσύ πάνω στο εξάμηνο φύγεις, τα έχει χάσει τα λεφτά του. Μπορώ να πω με σιγουριά όμως ότι αν η αγγελία έγραφε "Προοπτικές εξέλιξης" τότε μια απάντηση όπως "Θέλω να εξειδικευτώ πάνω στο βάλε-εδώ-τον-τομέα-σου και να αποκτήσω εμπειρία ώστε να ασχοληθώ προοδευτικά με μεγαλύτερα projects και να μπορώ σε κάποια χρόνια να μεταφέρω τη γνώση μου στους υφιστάμενους μου, αν έχω" θα κάνει πολύ καλή εντύπωση.

Τι μισθό θα ήθελες

Μάλλον η πιο δύσκολη ερώτηση. Καλό είναι να αφήνεις τον εργοδότη να κάνει το πρώτο βήμα. Οπότε μια καλή απάντηση θα ήταν "Θέλετε να μου πείτε τον μέγιστο μισθό που θα δίνατε για αυτή την θέση σε ένα άτομο με τα δικά μου προσόντα;". Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς απάντηση καθώς απαντάς με ερώτηση. Οπότε επίσης μπορείς να πεις "Θα ήθελα να μου πείτε τον μέγιστο μισθό που μπορείτε να δώσετε για αυτή την θέση σε ένα άτομο με τα δικά μου προσόντα". Σε οποιαδήποτε περίπτωση θες ο εργοδότης να κάνει το πρώτο βήμα. Αν βέβαια σε "στριμώξει" να είσαι έτοιμος να απαντήσεις έχοντας υπόψη σου τη μισθολογική πολιτική της εταιρίας, τη θέση που αιτείσαι και τα προσόντα σου. Απλά μαθηματικά, το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να σου πει ότι δεν μπορεί να σου δώσει όσα θες. Δεν πρόκειται να αποτύχεις στη συνέντευξη αν απλά ζητήσεις παραπάνω λεφτά. Από την άλλη αν αιτείσαι για Junior Web Designer και ζητήσεις €5000/μήνα με αυτοκίνητο και κινητό, ίσως να έχουμε πρόβλημα... :-)

Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας

Μην κάνεις το λάθος να πεις "Επειδή ψάχνω δουλειά", απίστευτο λάθος. Εδώ πρέπει να κάνεις την έρευνα σου. Πρέπει να δεις καλά τι έγραφε η αγγελία, να ψάξεις την εταιρία στο Internet και να δεις το εταιρικό website. Σχεδόν κάθε εταιρία στο website της έχει μια σελίδα που γράφει "Στόχος" ή κάτι ανάλογο. Προσπάθησε να ταιριάξεις τις προοπτικές καριέρας που έχεις με τον στόχο της εταιρίας. Π.χ. Αν αιτείσαι για μια μεγάλη εταιρία πληροφορικής μπορείς να πεις "Θέλω να δουλέψω μαζί σας γιατί η όνομα-εταιρίας ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και θέλω να είμαι και εγώ μέρος της ομάδας". Με την παραπάνω φράση δείχνεις οτι είσαι και ομαδικός παίχτης, κάτι που εκτιμάται πολύ.

Γιατί θέλεις να φύγεις από την δουλειά που είσαι τώρα

Και αυτή ερώτηση παγίδα. Μην κάνεις το λάθος να πεις "Επειδή μου σπάει τα νεύρα ο διευθυντής". Εδώ πρέπει η απάντηση σου να είναι η ίδια με αυτή της παραπάνω ερώτησης. Δηλαδή επικεντρώσου στον λόγο που θέλεις την νέα δουλειά και όχι γιατί θες να φύγεις από την παλιά.

Το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω

Το πιο σημαντικό στοιχείο δεν είναι ούτε η εκπαίδευση σου, ούτε η προϋπηρεσία σου ούτε οτιδήποτε άλλο γράφεις μέσα στο βιογραφικό σου. Όλα αυτά σε φέραν μέχρι τη συνέντευξη. Αυτό που θα σε πάει στην πρόσληψη είναι το πάθος σου για τη δουλειά σου. Δείξε ότι σου αρέσει η δουλειά σου και είναι ένα κομμάτι της ζωής σου που σε χαρακτηρίζει και όχι χαμένος χρόνος για να βγάζεις τα προς το ζην.

Αν έχετε κάποια απορία γράψτε την στα σχόλια ακριβώς από κάτω και θα κάνουμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε.

Καλή καριέρα,
Η ομάδα του Get the Job Done

Κατηγορίες: 

Σχόλια

Καλησπέρα σας,ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση ,εδώ και 1 μήνα ψάχνω για δουλεια διότι η εταιρία στην οποία εργάζομαι κανει μείωση προσωπικού.Σε ότι συντευξη και αν πάω με ρωτάνε αν ειμαι εγγαμη,τους λέω ναι ειμαι μετα η δεύτερη ερώτηση τους είναι παιδάκι έχεις λέω όχι.αυτο που κατάλαβενω είναι ότι επειδή έχω τα πρόσω τα δεν με περνούν επειδή ακούνε εγγαμη και χωρίς παιδί.σας παρακαλώ μπορειτε να μου πείτε πως μπορώ να το διαχειριστώ αυτο; Ειμαι η Κατερίνα 29 ετών
Πρώτα από όλα να τονίσουμε ότι αυτές οι ερωτήσεις είναι παράνομες και θα πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας. Ακόμα και να ρωτήσει με χαλαρό τρόπο ο εργοδότης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βασίσει την απόφαση του σε αυτό. Αλλά στην εποχή που βρισκόμαστε μάλλον δεν υπάρχει πολυτέλεια επιλογής. Αυτό που μπορείς να κάνεις. Είναι να κατευθύνεις την ερώτηση του αλλού. Δηλαδή, μπορείς να απαντήσεις "Γιατί ρωτάτε; Είμαι διαθέσιμη να δουλέψω τις ώρες που μου αναλογούν και είμαι εξαιρετικά συνεπής στο ωράριο μου". Ακόμα και αν επιμένει στην ερώτηση του, θα συνεχίσεις να την αποφεύγεις όσο μπορείς αλλά κάθε φορά βγάζοντας ένα θετικό στοιχείο της επαγγελματικής συμπεριφοράς σου. Ο εργοδότης θα "φοβάται" να αποκαλύψει τον λόγο που ρωτάει, έτσι μπορείς να το συνεχίσεις για αρκετή ώρα.
Καλησπερα σας.Ειχα αποριψει μια δουλεια λογω μισθου και μειωμενου ωραριου και βρηκα καπου αλλου οχταωρο και με βασικο μισθο.Το αφεντικο στο οποιο ειχα αρνηθει την θεση εργασιας ηρθε απο την δουλεια την οποια εργαζομαι τωρα να δει αν θα παω γιατι με ειχε προτιμησει και με ηθελε αλλα ειχα αναγκη για δουλεια και δεν με συμφερε το τετραωρο.Τωρα μου ξαναπροτεινε να παω για οχταωρο και θελω να παω γιατι ειναι πανω στο αντικειμενο που εχω σπουδασει.Μου ειπε θα με παρει τηλεφωνο σε ενα μηνα και θα ενημερωση τον λογιστη.Θελω να παω παρα πολυ και κοντευει ενας μηνας και περιμενω τηλεφωνο.Τι κινηση μπορω να κανω?
Καλημέρα Κατερίνα, Πρώτα από όλα. Το "πρόβλημα" που αντιμετωπίζεις είναι τουλάχιστον θετικό. Είναι πολύ ωραίο να έχεις επιλογές στην καριέρα σου και πόσο μάλλον σε πράγματα που σου αρέσουν, άρα χαλάρωσε και μην αγχώνεσαι άδικα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σιγουρευτείς ότι ο εργοδότης της δουλειάς που σε ενδιαφέρει θα σου παρέχει το μισθό και το ωράριο που θες. Για καλό και για κακό, βάλτον να σου τα στείλει σε ένα mail αν είναι εφικτό. Μετά πρέπει να είσαι σωστή ως προς τον τωρινό εργοδότη σου. Πρέπει να του πεις τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν ότι θα φύγεις. Αν του εξηγήσεις ότι θα πας σε μία δουλειά που σου αρέσει, θα το καταλάβει. Αλλά και να μην το καταλάβει, δεν σε απασχολεί. Αρκεί όπως είπαμε να είσαι εσύ σωστή. Αν στη δουλειά που θα διακόψεις έχεις δουλέψει λιγότερο από 6μηνο μην τη βάλεις στο βιογραφικό σου. Δυστυχώς δεν φαίνεται ωραία στους μελλοντικούς εργοδότες. Επαναλαμβάνω: Σιγουρέψου ότι ο μελλοντικός σου εργοδότης δεσμεύεται για αυτά που σου προσφέρει.
Γεια σας. Ειμαι ανεργος και ψαχνω για δουλεια. Ειχα στειλει το βιογραφικο μου στα καταστηματα ΠΛΑΙΣΙΟ και με καλεσαν να παω για συνεντευξη. Το θεμα ειναι πως εχω γνωσεις πληροφορικης (ΤΕΕ), αλλα δεν παρακολουθω την ραγδαια εξελιξη της τεχνολογιας σε μεγαλο βαθμο ετσι ωστε να εχω τις γνωσεις σε τετοιο επιπεδο για να εργαστω ως πωλητης computers κλπ. (Αν και θα το ηθελα). Το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι πως ΔΕΝ εχω ξαναδωσει συνεντευξη σε τετοιου ειδους καταστηματα και εχω αγχος. Επιπροσθετα εχω ακουσει πως ανανεωνουν συχνα το προσωπικο με αποτελεσμα να μενεις 4-5 μηνες το maximum. Τελειωνοντας αν γνωριζετε συγκεκριμενες πληροφοριες για την εν λογω εταιρεια θα εκτιμουσα εαν με πληροφορουσατε. Ευχαριστω εκ των προτερων.
Καλησπέρα σας.Θα ήθελα να ρωτήσω πως απορρίπτουμε μια πρόταση για δουλειά. Μετά από συνέντευξη κατάλαβα πως δεν ενδιαφέρομαι για τη δουλειά που μου προσφέρουν και θέλω να παραμείνω στην τωρινή μου εργασία.Μου έδωσαν 2 μέρες να τους απαντήσω. Επίσης ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνω μέσω mail,τηλεφώνου ή μηνύματος;
@christos2014. Να έχεις στο μυαλό σου ότι σε μεγάλα καταστήματα, όπως στο πλαίσιο, εκπαιδεύεσαι σε πολλά πράγματα όπως στην πολιτική του καταστήματος και στα προϊόντα. Αλλά για να πας προετοιμασμένος, δες από κάθε κατηγορία τα 3-4 πιο ακριβά προϊόντα και ψάξε(google) τι σημαίνουν τα χαρακτηριστικά τους. Σε 2-3 μέρες θα έχεις γίνει expert. Δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου άγχος για αυτό. Τώρα σχετικά με την ανανέωση προσωπικού δεν ξέρω καθόλου. Αλλά γενικά δεν συμφέρει καθόλου την εταιρία να σε προσλάβει, να σε εκπαιδεύσει και σε 4 μήνες να σε διώξει.
@Ολγα. Δεν προλάβαμε να δούμε το σχόλιο στην ώρα του. Μάλλον, θα έχεις απαντήσει τώρα. Δεν ειναι καθόλου κακό να απαντήσεις αρνητικά σε μία πρόταση εργασίας, αλλά πάντα πρέπει να το κάνεις με τον πιο άμεσο τρόπο. Στην περίπτωση σου μέσω τηλεφώνου. Γενικά, στην αναζήτηση εργασίας πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας να είμαστε όσο πιο κοινωνικοί γίνεται. Δεν ξέρεις στο μέλλον αν χρειαστείς κάτι από αυτόν τον εργοδότη. Είναι καλύτερα να σε θυμάται με όσο τον δυνατόν καλύτερο τρόπο γίνεται.
Καλημερα σας,τις προαλλες πηγα σε συνεντευξη για εξυπηρετηση πελατων σε εισερχομενες κλησεις και μπορω να πω οτι κυριολεκτικα μου εκανε ανακριση,ερωτησεις οπως,μιληστε μου για εσας,γιατι φυγατε απο τις προηγουμενες εργασιες σας,ο στοχος σας,ενα ονειρο που θα θελατε να πραγματοποιηθει,θετικο και αρνητικο στοιχειο του χαρακτηρα σας,τα χομπι μου κ συγκεκριμενα,επειδη εχω το διαβασμα,ποιο βιβλιο διαβασα τελευταια,εντωμεταξυ η υπευθυνη ηταν και ειρωνικη καπως με υφος,βεβαια επειδη εχω σπουδασει διοικηση επιχειρησεων καταλαβα οτι ισως το εκανε επειδη ηθελε να δει αντιδρασεις.η ερωτηση μου ειναι,γιατι τοση ανακριση για μια απλη δουλεια και δευτερον οταν ρωτανε,ενα ονειρο πουθα θελαμε να πραγματοποιηθει,τι να απανταμε,εγω κολλησα και ειπα,θα θελα να παω ενα ταξιδι στιν αμερικη,ευχαριστω κ συγγνωμη αν κουρασα.
Δυστυχώς οι λόγοι μπορεί να είναι πάρα πολλοί για τις τόσες πολλές ερωτήσεις. Πολλοί εργοδότες, ειδικά σε θέσεις που έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, θέλουν να δουν πόσο ετοιμόλογος και υπομονετικός είναι ο υποψήφιος. Γενικά μιλώντας, δεν θες να βάλεις για πωλητή κάποιον που είναι ευέξαπτος. Ο λόγος δε που ρωτάνε συνήθως για όνειρα και προσδοκίες είναι για να ξέρουν πόσο καιρό είσαι διατεθημένος να κάτσεις σε αυτή την θέση. Αν δηλαδή, ψάχνουν έναν υπάλληλο που να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά για "πάντα", ενώ εσύ τους πεις ότι μελλοντικά θες να εξελιχθείς σε κάτι "άλλο", θα το σκεφτούν λίγο παραπάνω.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας ως προς το κατάλληλο ντύσιμο για μια συνέντευξη. Διάβασα παραπάνω ότι "ένα απλό ντύσιμο κάνει τη δουλειά του". Αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες; Πρόκειται να δώσω συνέντευξη σε μια αεροπορική εταιρεία για υπάλληλος γραφείου και δεν ξέρω τι πρέπει να φορέσω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Καλημέρα Ναταλία, Δυστυχώς δεν έχουμε υπόψη μας αν χρειάζεται συγκεκριμένο ντύσιμο για αεροπορική εταιρία(αν και δεν νομίζω). Αλλά όπως και να έχει, μην το αφήσεις να σε απασχολήσει πάρα πολύ. Ξεκίνα με ένα ωραίο και διακριτικό ντύσιμο που νιώθεις άνετα και ξέχασε το. Καλή επιτυχία!
Καλημέρα, θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Πρώτον διάβασα σε κάποια sites ότι μετά την συνέντευξη είναι καλό να στείλεις κάποια ευχαριστήρια επιστολή. Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε την γνώμη σας?
Ναι, είναι καλό! Αν και μπορεί να ακούγεται τυπικό, στη "χειρότερη" θα δείξει ευγένεια προς τον εργοδότη και ενδιαφέρον για τη θέση. Μπορείς και να τονίσεις ότι είσαι διαθέσιμη για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση. Και προτείνουμε να μην το αφήνεις εκεί. Ένα τηλέφωνο εντός κάποιων ημερών για την πορεία της θέσης, επίσης δείχνει ενδιαφέρον.
Ειρήνη, 2 Φεβρουάριος, 2015 - 16:49 Καλησπέρα σας,ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση ,εδώ και 1 χρόνο ψάχνω για δουλειά. Θέλω να τονίσω οτι στην εταιρεία που εργαζόμουν με απέλυσαν μόλις παντρεύτηκα με τη δικαιολογία οτι οι λόγοι ήταν οικονομικοί(μείωση προσωπικού).Σε ότι συνέντευξη και αν πάω με ρωτάνε αν είμαι έγγαμη και εαν στα άμεσα σχέδιά μου είναι να κάνω ένα παιδάκι. Γνωρίζω ότι αυτές οι ερωτήσεις είναι παράνομες όπως γνωρίζω οτι πολλές φορές έχω απορριφθεί για αυτούς τους λόγους από μια δουλεία. Έχω μπει στον πειρασμό να αποκρύπτω πλέον οτι είμαι παντρεμένη στις συνεντεύξεις ή να τους πηγαίνω ιατρική γνωμάτευση οτι δεν μπορώ να τεκνοποιήσω!!!!(δε το έχω τολμήσει ακόμα). Συγνώμη για το ξέσπασμα αλλά στην Ελλάδα το να είσαι παντρεμένη γυναίκα και κοντά στα 30 έχεις αυτόματα διαγραφεί από τον εργασιακό χάρτη. Θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε πως μπορώ να το διαχειριστώ αυτο; Ειμαι η Ειρήνη 30 ετών
Καλησπέρα σας! Κατ'αρχην να πω οτι το site σας ειναι πολύ καλό! Εχω και εγώ ερώτηση σχετικά με θέση που μου προσφέρθηκε σε ιδιωτικό σχολείο. Ενω όα πήγαν μια χαρά και ο διευθυντης ήταν πολύ θετικός και μου πρόσφερε τη δουλεια, μου είπε οτι δυστυχως δεν είναι σε θέση αυτη τη στιγμή να μου πει το μισθό επειδή η θέση αυτή δημιουργείται για πρωτη φορα στο σχολείο και δεν ξέρουν ως τί να με διορίσουν!! Η θέση δεν ειναι δασκάλας αλλα υπευθυνης ειδικού τμήματος για δημοτικό κ γυμνάσιο. Μου ζήτησαν λοιπόν να επικοινωνήσω με Υπουργείο Παιδείας κ να ρωτησω τι Π.Ε είμαι! Ηθελα λοιπόν να σας ρωτησω, αν υποψιάζεστε καποια πιθανά σενάρια για το λογο που θέλουν να αποφασίσουν το μισθό μου με βάση το Π.Ε ( ενω εχω πτυχιο δαςκαλας κ μεταπτυχιακο) όταν μαλιστα η θέση δεν είναι για δασκάλα! Σας ευχαριστώ πολυ!
καλησπέρα σας. χρειάζεται να δωσω σε περιπου 2 μέρες μία αίτηση για intership σε τράπεζα. Ζητάνε πτυχίο και μεταπτυχιακό και στην αίτησ έχουν 2 ερωτησεις: 1)γιατι κάνετε αίτηση για αυτη τη θεση και 2) γιατι πιστευεται ότι είστε εσείς ο καλύτερος υποψήφιος για αυτη τη θέση. Πως μπορω να το χειριστώ? επισης οι αιτησεις αποστελονται με mail. πως θα μπορουσα να "δειξω " λίγο παραπανω την παρουσια μου απο ενα απλο mail? Ευχαριστώ!
@Ειρήνη, καλύτερα να μην κάνεις κάτι που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση αργότερα. Αν ερωτηθείς για την οικογενειακή σου κατάσταση και καταλάβεις ότι ο συνομηλητής σου δυσανασχετεί, θα σου προτείναμε, να συνεχίσεις λέγοντας ότι η προσωπική σου ζωή δεν πρόκειται να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη δουλειά σου. Ευγενικά πάντα.
@Φαιηρ, δεν ξέρω να σου απαντήσω με σιγουριά...
@Στέλλα. Μας έδωσες κάποιες ιδέες για να επεκτείνουμε το παρόν άρθρο. Προς το παρόν θα σου προτείναμε να κοιτάξεις το κομμάτι λίγο πιο πάνω που λέει "Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας". Στο email δεν μπορείς να κάνεις πολλά πέρα από το cover letter. Καλό είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο 2-3 μέρες μετά, προετοιμασμένη να απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις.
καλησπέρα είμαι 19 χρονών και αύριο πάω για την πρώτη μου συνέντευξη σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων το θέμα μου είναι ότι έχω πολύ άγχος για τις ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσω έχω τελειώσει ΕΠΑΛ και έχω το πτυχίο..αλλά δεν έχω ξανά δουλέψει σε κανένα συνεργείο και θέλω να πάω για να μάθω καλά την δουλειά αυτή γιατί μου αρέσει πάρα πολύ..μπορείτε να μου δώσετε μια βοήθεια για το πως να συμπεριφερθώ??
Καλησπέρα Νίκο, εφόσον έχεις τα προσόντα και σου αρέσει, μην αγνώνεσαι για τίποτα. Δείξε τον ενθουσιασμό σου και την προθυμία σου να μάθεις την δουλειά και το πιθανότερο όλα να πάνε καλά. Καλή επιτυχία!
Καλησπερα! Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες συμπεριφορας σε μια συνεντευξη. Εγω θελω να ρωτησω με τηην σειρα μου αυτο που αναφερεται παραπανω.. Σε λιγες μερες θα περασω συνταυξη για υπαλληλος σε καταστημα κινητης τηλεφωνιας. Μαι εχω παρα πολυ αγχος, γιατι απο τεχνολοωγια ξερω μονο τα βασικα. Να φανταστειτε πως το τηλεφωνο μου δεν ειναι αφης γιατι απλα δεν μπορω ν το χειριστω. Εγω αυτο που θελνα ρωτησω με την σειρα μου ειναι να μκυ πειτε, τι θα μπορουσα να απαντησω αν με ρωτησουν γιατι θελω να εργαστω στον γερμανο ..τι θα μπορουσα να λω... Ψαχνω ,αι δεν μπορω να βρω πληροφοριες για την εταιρια...επισης, αν με ρωτησουν τι ξερω απο τεχνολογια...τι θα μπορουσα να πω;;;;; ξερω τα βασικα αλλα εχω την ορεξη να μαθω περισσοτερα;;;; ελπιζω να μου απαντησε συντομα..σας ευχαριστω εκ των προτερων...
Καλησπερα σας.. Πολυ χρησιμο το σαιτ σας και αυτα που γραφεται για τη συνεντευξη . εγω θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης.. Σε λιγες μερες περναω απο συνεντευξη για υπαλληλος σε καταστημα κινητης τηλεφωνιας.. Το θεμα ειναι ομως οτι απο τεχνολογια ξερω τα βασικα... Να φανατστειτε πως το κινητο μου ειναι παλιας τεχνολογιας και με κουμπια... Και αυτο γιατι απο αφγς δεν ξερω.... Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον , αυτο που αναφερετΙ και πιο πανω...δηλαδη τι θα μπορουσα να απαντησω αν με ρωτησουν γιατι θελω να δουλεψω στον γερμανο... Ψαχνω και δεν μπορω να βρω πολλες πληροφοριες για την εταιρια.... Και ακομη αν με ρωτησουν αν γνωριζω απο τεχνολογια, τι θα μπορουσα να απαντησω;:;; γνωριζω γα βασικα αλλα εχω ορεξη να μαθω περισσοτερα;;;. Εχω αχγωθει παρα πολυ.. Ελπιζω να απαντησετε συντομα. Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων..
Καλημερα σας. Την Τριτη εχω να πάω σε συνεντευξη κ δεν ξερω πως να διαχειριστω την ερωτηση γιατι εφυγα απο την προηγουμενη εταιρεια. Ο λογος ηταν η ανωτερη μου η οποια δεν ηταν καθολου συνεργασιμη υπονομευε την εργασια μου και δεν με εκπαιδευε
Καλησπερα σας, θα ηθελα και εγω να κανω μια ερωτηση για τον χειρισμο μιας καταστασης εφοσον υπαρχει!Περασα απο test και συνεντευξη απο μια ελεκτικη εταιρεια και ενω ολα κυλουσαν τελεια (χωρις ανχως,με χαμογελο, με τεκμηριωμενες απαντησεις, με το να τονιζω μεσα απο τις απαντησεις μου τις γνωσεις μου στην λογιστικη και τα στοιχεια του χαρακτηρα μου) με εβαλε να μιλησω στα αγγλικα που δεν ειναι το φορτε μου το οποιο και τους το επισημανα με χαμογελο λεγοντας τους οτι ειμαι σε διαδικασια βελτιωσης. θα ηταν καλο να στειλω ενα mail απλα για να δειξω το ενδιαφερον μ για την θεση?
Καλησπέρα Θεόφιλε. Εννοείται πως πρέπει να στείλεις email, αν δεν έχεις στείλει ήδη. Ο σωστός εργοδότης εκτιμάει τον υποψήφιο που επιμένει. Μην ξεχάσεις να τονίσεις, αν πιστεύεις ότι χρειάζεται, ότι στόχος σου είναι να βελτιωθείς στα αγγλικά και σκοπεύεις να μάθεις ό,τι δεξιότητες χρειαστεί για τη θέση.
Καλημέρα σας. Είχα πρόσφατα κάποιες συνεντεύξεις σε εταιρίες, στις οποίες μου ζήτησαν να προχωρήσουμε και σε δεύτερη συνάντηση, (με παρουσίαση ενός project από μεριάς μου) όπου και πραγματοποιήσαμε. Στο τέλος της δεύτερης συνάντησης και ενώ έδειξαν ενδιαφέρον, ανέφεραν πως θέλουν να ολοκληρώσουν τις επαφές και με τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα επικοινωνήσουν μαζί μου μέσα σε μια εβδομάδα είτε θετικά είτε αρνητικά για την κάλυψη της θέσης. Επειδή αυτή η εβδομάδα λήγει την Δευτέρα, θα ήθελα να στείλω ένα follow up mail. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες κατευθύνσεις για τη σύνταξη αυτού του email; Ευχαριστώ.
Καλημέρα Σπύρο. Αν δεν έχεις στείλει ακόμα E-mail, μην το πολύ-σκέφτεσαι. Είναι πολύ standard πρακτική να στείλεις ή ακόμα και να πάρεις τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από την αλήθεια, δηλαδή, ότι πήρες για να μάθεις σε τη φάση της διαδιασίας βρίσκονται και αν όχι, πότε μπορείς να ξανά πάρεις τηλέφωνο.
Γεια σας κι απο μενα. Ζω στην παραμεθωριο( νησι συγκεκριμενα) και οπως καταλαβαινεται η αγορα εργασιας ειναι πολυ μικρη( με το σταγονομετρο) Ενημερωνομαι φυσικα για οτι προγραμμα τρεχει και κανω τις αιτησεις κτλ. Το θεμα μου ομως ειναι ο ιδιωτικος τομεας. Οταν ανοιγει ενα μαγαζι κ θελει πωλητρια νεα με προυπηρεσια(ειμαι 30 κ εχω 21 μηνες προισταμενη διαχειρησης μοναδας ως τελευταια εργασια-εκλεισε λογω κρισης προ3ετιας) με πυροβολουν με ερωτησεις ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΕΤΣΙ? φυσικα κ ειμαι λεω στην ηλικια μου ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΣΩΣΤΑ? εχω και ειναι απολυτα προσαρμοσμενο στο παιδικο κ εχω και γιαγια κοντα αν χρειαστει να το φυλαει. ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ και δν παιρνουν ποτε Ειμαι αποφοιτος τριτοβαθμιας και πανε κ παιρνουν κατι του γυμνασιου Δηλαδη ελεος φταιω που δν εμεινα με το Λυκειο?????????????
Γεια σας!!πρόσφατα πήγα σε μια συνέντευξη γ δουλειά πέρασα δυο δοκιμαστηκα και μου είπαν ότι θα με πάρουν τηλ αλλά δεν έχουν πάρει.θελω να πάρω εγώ αλλά δεν ξέρω τι να τους πω δεν το έχω ξανακάνει και ήθελα πολύ να δουλέψω εκει
Καλημέρα σας. Είμαι απόφοιτη Νοσηλευτικής, δούλεψα για ενάμιση χρόνο σε ιδιωτική κλινική με προγράμματα της ΕΣΠΑ τα οποία έληξαν και έμεινα άνεργη. Ένας αρκετά στενός μου φίλος, μέλος της παρέας μου, έχει πρακτορείο ΟΠΑΠ, χρειαζόταν επειγόντως υπάλληλο και μου πρότεινε να συνεργαστούμε, εγώ μη έχοντας κάτι άλλο να κάνω, δέχτηκα, του είχα ξεκαθαρίσει πως αν βρω κάτι στον τομέα μου θα φύγω και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να χαλάσουν οι σχέσεις μας, το δέχτηκε, προφανώς λόγω του ότι είχε μεγάλη ανάγκη από υπάλληλο εμπιστοσύνης γιατί είναι μόνος του στο μαγαζί. Δουλεύω για 5 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, εκτός Κυριακής που είναι το ρεπό μου και μου δίνει 300 ευρώ, με έχει με πρόσληψη ημιαπασχόλησης. Το πρόβλημα είναι ότι στην πόλη μου άνοιξε ένα ολοκαίνουριο 5* ξενοδοχείο, που κάνει συνεχής προσλήψεις για δημιουργία δυναμικού. Σε πολλούς γνωστούς μου που ζήτησαν εργασία εκεί έχει γίνει πρόσληψη. Μάλιστα μία φίλη μού τα παρουσιάζει όλα τόσο ιδανικά και μου λέει πως είναι ευκαιρία να έρθω γιατί για την θέση ρεσεψιονίστ που είναι αυτή δεν ζητάνε τίποτα το ιδιαίτερο, και πως αν τους κάνεις προχωράνε στην διαδικασία της πρόσληψης την ίδια στιγμή. Να σας πω πως το ωράριο είναι 8ωρο και τα χρήματα είναι ακριβώς τα διπλάσια, δηλαδή 600 ευρώ καθαρά, με όλα τα ένσημα και όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Θέλω πάρα πολύ να πάω. Με ενδιαφέρει αρκετά. Και λόγω χρημάτων κυρίως αλλά και γιατί η δουλειά που κάνω τώρα μου περνά αδιάφορη ενώ εκεί φαντάζομαι πως θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Το θέμα όμως είναι πως? Σκέφτηκα να μην πω τίποτα στον νυν εργοδότη και φίλο μου όταν θα πάω να ζητήσω εργασία στο ξενοδοχείο, και αυτό γιατί στην τελική μπορεί να μην με πάρουν καν και άδικα να τον αναστατώσω. Αν όμως προχωρήσουν σε πρόσληψη, πως θα πω στους ίδιους ότι χρειάζομαι κάποιες μέρες για να παραιτηθώ από την δουλειά μου και έπειτα πως θα το ανακοινώσω στον φίλο μου, χωρίς να χαλάσω τις σχέσεις μου μαζί του αφού θα είναι μία ξαφνική ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής? Νιώθω ότι είμαι σε πολύ δύσκολη θέση και όσο το σκέφτομαι οι μέρες περνάνε και ίσως χαθεί και η ευκαιρία για μία θέση εργασίας στο ξενοδοχείο. Θα ήθελα την βοήθεια σας. Τι μου προτείνεται να κάνω?
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΟΤΕ???
@ΤΑΤΙ, την συμπάθεια μας για την προσπάθεια σου. Αν και καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά και στις μέρες δεν πρέπει να είμαστε και πολύ επιλεκτικοί, αλλά έναν εργοδότη που δεν σέβεται ότι έχεις οικογένεια δεν τον θες ούτε εσύ. Εννοείται ότι το λέμε αναιξαρτήτως των λεγόμενων σου.
@μυρσινη, θα πεις ακριβώς αυτό. Τονίζουμε συνέχεια, ότι η επιμονή στην εύρεση εργασίας είναι από τα πιο θετικά στοιχεία.
@MILTOS, τι ακριβώς εννοείς;
@Μαίρη, αυτό μπορεί να σου φαίνεται βουνό τώρα, αλλά είναι από τα πιο τυπικά θέματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος στην καριέρα του και ενδεχομένως πολλές φορές. Στη νέα δουλειά θα πεις ότι θες κάποιες μέρες για να φύγεις από την προηγούμενη δουλειά. Το τυπικό είναι 2 βδομάδες, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος της "γνώσης" που πρέπει να μεταφέρεις στους υπάρχοντες υπαλλήλους στην προηγούμενη δουλειά. Μετά, στην υπάρχουσα δουλειά, λες απλά την αλήθεια, ότι δηλαδή βρήκες μία δουλειά που σε καλύπτει περισσότερο. Φίλος-ξε-φίλος, έτσι είναι δουλειές και εφόσον ήσουν ειλικρινής, ακόμα καλύτερα.
Καλημέρα σας, πολυ ομορφη η Ιστοσελίδα σας με χρήσιμες συμβουλές! Θα ήθελα να σας ρωτησω,πριν απο καποιους μηνες, με καλεσαν για συνέντευξη απο μια εταιρεία, ωστοσο δεν με προσελαβαν. Προσφατα εμαθα πως ζητούν παλι ατομο για την ιδια θεση και ενας απο τους καθηγητές μου με παροτρύνει να ξαναστειλω και να ενδιαφέρθω. Η αληθεια ειναι πως δεν εχω επαγγελματικη εμπειρια και θα ηταν καλο να αποκτησω καθως και η εποχη μας ειναι δυσκολη, ομως σκέφτομαι πως με απερριψαν μια φορα και πως αν εψαχναν καποια σαν εμενα ειχαν τα στοιχεια επικοινωνίας κ θα μπορουσαν να μου στειλουν.Δεν εχω καταληξει λοιπον αν πρεπει να ενδιαφερθω η οχι. Ποια θα ηταν η συμβουλη σας στην περίπτωση μου? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Ευχαριστούμε πολύ Έλλη! Εμείς λέμε συνέχεια ότι το να ψάχνεις δουλειά ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση ντροπή, έτσι παροτρύνουμε συνέχεια τους υποψήφιους να είναι επίμονοι. Τώρα το ότι έχουν τα στοιχεία σου, μην είναι κάτι που το δένεις σχοινί κορδόνι, είναι κοινό μυστικό στους κύκλους του HR, ότι οι εταιρίες δεν έχουν πάντα το πιο τακτικό σύστημα για διαχείριση βιογραφικών/προσλήψεων.
Εαν δεν παρεις απαντηση απο συμβουλιο δημοσιας επιχειρισης που περνας για δουλεια και σου λενε ευχαριστουμε καληνυχτα και οτι δεν εχουμε αλλη ερωτηση καλυφθηκαν ως προς αυτο τι να καταλαβω εγω θετικη θα ειναι η απανρηση η οχι???
Καλησπερα.. Ειμαι 18 χρονων και σε 3 μερες εχω την πρωτη μου συνεντευξη για δουλεια ειμαι γενικα ανχωδης ανθρωπος..και νομιζω θα τα χασω μαρεσουν οι συμβουλες σου και λογικα θα τις ακολουθησω τις περισσοτερες... δεν εχω καμια απολυτως εμπειρια .. μιλαμε για δουλεια πωλητη σε καταστημα κινητης τηλεφωνιας (οχι να πριζω κοσμο , εξυπηρέτηση στο κατάστημα ελεγε η αγγελία ) θελω βοηθεια στο θεμα του ντυσιματος καρταρχην... να βαλω τζινακι και μια μπλουζα με γιακα ή επιβάλλεται πουκαμισο; και 2ρον αν υπαρχει τροπος να μην ανχωνομαι τοσο!
@Ελένη, μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά η λύση είναι μία. Ρώτα τους! Η συνέντευξη είναι για να σε γνωρίσει ο εργοδότης, αλλά και να τον γνωρίσεις εσύ.
@Spiltojr, Το πουκάμισο δεν επιβάλλεται, αλλά είναι μία ασφαλή λύση. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεσαι για κάτι άλλο. Σχετικά με το άγχος, είναι φυσιολογικό για την ηλικία σου και ο εργοδότης το καταλαβαίνει. Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι σε ενδιαφέρει. Οπότε μην νιώθεις ότι έχεις κάποιο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να ξεπεράσεις. Παρόλα αυτά για μία θέση όπου θα έρχεσαι σε επαφή με κόσμο πρέπει να δείξεις, πάνω από όλα, ευγένεια και εξωστρέφεια.

Προσθήκη νέου σχολίου