Εικόνα admin

Προφανώς ψάχνεις για δουλειά, θες να συμπληρώσεις ένα καλό βιογραφικό και πάτησες στο Google "Δημιουργία Βιογραφικού". Ένα από τα πολλά sites που σου επέστρεψε είναι και το υποφαινόμενο. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό το site και αυτές τις οδηγίες δημιουργίας βιογραφικού, σε σχέση με ότι μπορεί να έχεις διαβάσει ή ακούσει μέχρι τώρα, είναι ότι εδώ θα μάθεις πρακτικά ζητήματα όπως πως σκέφτεται ο εργοδότης.

Θα αρχίσουμε με τα βασικά και θα προχωρήσουμε σιγά σιγά στα πιο εξειδικευμένα. Αν ξέρεις κάποια πράγματα μην βιαστείς να πας παρακάτω. Μπορεί να διαβάσεις κάτι που δεν το είχες σκεφτεί.1. Εμφάνιση

Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, η εμφάνιση παίζει και εδώ ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το βιογραφικό είναι μια πρώτη εικόνα του επαγγελματικού σου προφίλ και η πρώτη εικόνα του βιογραφικού σου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Πρέπει το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και ευχάριστο στο μάτι και να προδιαθέτει τον άλλον να το διαβάσει. Να έχει σωστή και αναμενόμενη δομή. Πιο πρακτικά:

 • Χρησιμοποίησε γραμματοσειρά 11-12, με τους τίτλους 1-2 νούμερα πάνω. Προτείνω 14 τον τίτλο του βιογραφικού 13 τους τίτλους των ενοτήτων. Κάτω από 11 είναι πολύ κουραστικό για αυτόν που θα το διαβάσει.
 • Αν δεν έχεις πολλά να γράψεις μην αφήνεις επίτηδες μεγάλα κενά και μην χρησιμοποιείς τεράστια γράμματα. Κάποιος που βλέπει 1000 βιογραφικά σε μια εβδομάδα το καταλαβαίνει κατευθείαν. Αν είσαι νέος και μόλις βγήκες στην αγορά εργασίας μην νιώθεις άσχημα. Ο εργοδότης το καταλαβαίνει αυτό. Υπήρξε και αυτός κάποια στιγμή "νέος".
 • Προς θεού όχι εικόνες και άλλα άσχετα με την εργασία. Αποσπούν την προσοχή από το κείμενο και δεν έχουν κανένα νόημα. Βέβαια λένε ότι μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις. Είχα δει ένα βιογραφικό που είχε ένα διάγραμμα τύπου πίτα όπου περιέγραφε τα ενδιαφέροντα του υποψήφιου. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και προσωπικά μου άρεσε. Αλλά κάποιος εργοδότης μπορεί να έχει αντίθετη γνώμη.
 • Όχι πολλές σελίδες. Μέχρι δύο, το πολύ τρείς σελίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ο εργοδότης μπορεί να έχει μόνο μερικά δευτερόλεπτα να δει το βιογραφικό σου πριν αρχίσει η συνέντευξη. Θέλεις να βρει όλα τα σημεία κλειδιά γρήγορα.
 • Βασική και προκαθορισμένη δομή. Υπάρχει μια γενικά αποδεχτή δομή συμπλήρωσης βιογραφικού. Μην πειραματιστείς αλλάζοντας σε κάτι σειρά όσο καλύτερο και αν πιστεύεις ότι γίνεται το βιογραφικό. Κάποιος που έχει δει χιλιάδες βιογραφικά στην ζωή του περιμένει να τα βρει όλα στην θέση που έχει συνηθίσει. Εξηγείται παρακάτω...

2. Δομή
Η δομή του βιογραφικού είναι από το πιο απλά και πιο σημαντικά στοιχεία. Η πιο συνηθισμένη δομή βιογραφικού είναι η εξής:

 • Προσωπικά στοιχεία. Όνομα, επίθετο, email κτλ. Εδώ μπορείς να βάλεις και την φωτογραφία σου. Δεν είναι συνήθως απαραίτητο. Βέβαια πολύ εργοδότες την ζητάνε. Κατά την γνώμη μου. Πρόσθεσε την φωτογραφία αν το ζητάει ο εργοδότης ή αν το επάγγελμα που αιτείσαι έχει σαν προϋπόθεση την καλή εμφάνιση.
 • Στόχος/στόχοι. Κάπως αμφιλεγόμενη ενότητα. Άλλοι είναι κάθετοι στο να την γράψεις, άλλοι λένε ότι είναι σπατάλη χώρου. Εγώ είμαι κάπως στην μέση τείνοντας προς το ναι. Αν αποφασίσεις να την συμπεριλάβεις. Τότε είναι το μέρος που θα αναφέρεις τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια σου. Π.χ. Βελτίωση των ικανοτήτων μου και των γνώσεων μου στο Compensation Management. Απόκτηση μεταπτυχιακού στα Νευρωνικά Δίκτυα. Κτλ.
 • Εκπαίδευση. Οι γραμματικές σου γνώσεις. Εδώ ξεκινάς από τις υψηλότερες και κατεβαίνεις. Π.χ. Αν έχεις μεταπτυχιακό. Θα γράψεις το μεταπτυχιακό σου, μετά το ΤΕΙ/ΑΕΙ και μετά το Λύκειο. Όλα με τις αντίστοιχες ημερομηνίες.
 • Προϋπηρεσία. Εδώ πάλι ξεκινάς αντίστροφα. Γράφεις πρώτα τον τελευταίο εργοδότη και έπειτα τους προηγούμενους σε σειρά. Είναι πολύ σημαντικό το τι θα γράψεις εδώ. Θα το αναλύσουμε παρακάτω.
 • Προσόντα-Γνώσεις. Αυτό είναι πολύ γενικό αλλά πρέπει να τα χωρίσεις σε κατηγορίες και να αναλύσεις εν συντομία τι ξέρεις πάνω σε αυτές. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο για την δουλειά που κάνεις αίτηση. Διάφοροι τρόποι εξηγούνται παρακάτω.
 • Ενδιαφέροντα και χόμπι. Ίσως το πιο παρεξηγημένο σημείο σε ένα βιογραφικό. Ποτέ μην αμελείς να τα συμπληρώσεις και ποτέ μην τα συμπληρώνεις γρήγορα. Και αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με την δουλειά για την οποία κάνεις αίτηση. Π.χ. Αν κάνεις αίτηση για δουλειά σε HR, "πρέπει" τα ενδιαφέροντα σου να είναι: Διάβασμα βιβλίων ψυχολογικού περιεχομένου, παρακολούθηση σεμιναρίων γύρω από την "Αποδοτικότητα στην Εργασία", συγγραφή άρθρων πάνω στην "Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων". Κατάλαβες που το πάω. Με αυτό δείχνεις ότι η δουλειά σου είναι κάτι που αγαπάς και θες να γίνεις καλύτερος/η. Μην κάνεις το λάθος και γράψεις μόνο το κοινότυπο "Θέατρο, σινεμά, ταξίδια".
 • Συστάσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην γράψεις "Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν". Δείχνεις ότι συμπλήρωσες το βιογραφικό σου στα γρήγορα. Αυτό το λάθος παρατηρείται σε ένα μεγάλο ποσοστό βιογραφικών. Γράψε τουλάχιστον τρεις συστάσεις, αν έχεις, με την μορφή: [Όνομα προϊστάμενου σου], [θέση που κατείχε], [τηλ/email του]. Θα το δεις στο παράδειγμα παρακάτω.

3. Αναλυτικά - Παραδείγματα


Εκπαίδευση. Ο γενικός τρόπος γραφής είναι ο εξής:

09/2005 - 07/2007
Master in computer science, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge Massachusetts, USA
09/2000 - 06/2005
Bachelor in Applied Informatics & Multimedia, Technological Educational Institute of Crete. Heraclion Crete, Greece


Επεξήγηση. Ημερομηνίες από την μία μεριά. Τίτλος σπουδών, όνομα ινστιτούτου, μέρος από την άλλη.

Προϋπηρεσία. Το πιο σημαντικό κομμάτι και όλη η ουσία ενός βιογραφικού. Δείχνει τι έχεις κάνει και κατά πάσα πιθανότητα τι μπορείς να κάνεις. Φιλική συμβουλή. Γράψε ότι προϋπηρεσία έχεις κάνει, βενζινάδικα, καφετέριες, φυλλάδια κτλ. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά το ακριβώς αντίθετο. Δείχνουν ότι είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις, πολύ σημαντικό.

09/2005 - 07/2007
Head of IT Department, Coca Cola, Athens, in charge of every aspect of electronic infrastucture inside the company.
09/2000 - 06/2005
Janitor, Pepsi Cola, Thessaloniki, cleaning bathrooms, stripping and waxing floors


Επεξήγηση. Ημερομηνίες από την μία μεριά. Τίτλος θέσης, τίτλος εταιρίας, περιοχή, καθήκοντα εν συντομία από την άλλη.

Προσόντα-γνώσεις. Εδώ τυπικά θα γράψεις σε τι γενικότερα έχεις αποκτήσει εμπειρία και γνώση. Μπορείς να γράψεις τις γνώσεις πληροφορικής που έχεις, τις ξένες γλώσσες και γενικότερα ότι άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην δουλειά σου. Ένας γενικός τρόπος είναι...

Ξένες Γλώσσες
Αγγλικά(Άριστα), Γαλλικά(πολύ καλά), Κινέζικα(βασικά)
Γνώσεις Η/Υ
Πιστοποίηση ACTA σε word, excel, powerpoint, internet. Τυφλό σύστημα. Γρήγορη προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες
Άλλα προσόντα Οργανωτικός/ή, τήρηση προθεσμιών, αποδοτική διαχείριση χρόνου και εργασιών


Επεξήγηση. Αν η δουλειά που αιτείσαι έχει σαν βασικό κομμάτι τις ξένες γλώσσες. Π.χ. Αεροσυνοδός. Τότε καλύτερα να τις γράψεις σε ξεχωριστή ενότητα. Όπως και αν η θέση είναι π.χ. προγραμματιστή καλύτερα να γράψεις τις γνώσεις πληροφορικής σε ξεχωριστή ενότητα.

Συστάσεις. Επαναλαμβάνω. Μην γράψεις "Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν".

Nick Dimopoulos, CEO of Coca Cola Hellas, Athens, phone:4324432423
John Dimou, HR director of Pepsi Cola Inc, Thessaloniki, phone: 87654364564


Επεξήγηση. Πολύ απλό, Όνομα αυτού που σε συστήνει, θέση που είχε/έχει, περιοχή, τρόπος επικοινωνίας.

4. Συμπεράσματα

Το βιογραφικό δίνει την πρώτη εικόνα του επαγγελματικού σου προφίλ και πρέπει να είναι τέλειο από όλες τις απόψεις. Δεν χρειάζεται πολύ δουλειά αλλά λίγη προσοχή. Να θυμάσαι ότι πρέπει να είναι πάντα ανανεωμένο και πάντα ραμμένο στα μέτρα της δουλειάς που αιτείσαι.


Καλή καριέρα,
Η ομάδα του Get the Job Done

Κατηγορίες: 

Σχόλια

Kalimera. Mporeite eseis na ftiaxete to viografiko mou kathws prepei, an sas to steilw se mia proxeiri morfi? Me to azimiwto panta.
Καλημέρα Βασω, Όχι εμείς δεν δουλεύουμε πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Αλλά αν θες μπορείς να μας στείλεις ένα email από εδώ(http://www.getthejobdone.gr/contact) ώστε να σου προτείνουμε εταιρίες που το κάνουν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Προσθήκη νέου σχολίου