Εικόνα admin

Η Συνοδευτική Επιστολή είναι κάτι που πολλοί υποψήφιοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι ένα ακόμα σημείο που αξίζει την προσοχή σας. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε περιεκτικά και συγκεκριμένα γιατί είναι σημαντική η συνοδευτική επιστολή και πως μπορούμε να συντάξουμε μια ώστε να κινήσουμε το ενδιαφέρον του εργοδότη.

Τα Βασικά

Αν και πολύ πιθανόν ξέρετε όλοι τι είναι η συνοδευτική επιστολή, ας το εξηγήσουμε. Η συνοδευτική επιστολή ή αλλιώς cover letter είναι ένα κείμενο που γράφει ο υποψήφιος για να "συνοδέψει" το βιογραφικό του όταν κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας, κατά προτίμηση είναι σύντομη και περιεκτική, περισσότερα για αυτό αμέσως.

Σημεία Προσοχής

Η συνοδευτική επιστολή δεν είναι μια περίληψη του βιογραφικού αλλά μια επέκταση. Δεν υπάρχει λόγος να γράψεις ότι ήδη γράφεις στο βιογραφικό σου έτσι και αλλιώς.

Στην συνοδευτική επιστολή αναφέρεις:

  • Τον επαγγελματικό σου τίτλο
  • Το κομμάτι στο οποίο εξειδικεύεσαι
  • Μπορείς να αναφέρεις την τελευταία σου προϋπηρεσία
  • Τον λόγο που θες να δουλέψεις στην εταιρία στης οποίας την θέση στέλνεις βιογραφικό
  • Και αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Τα δύο τελευταία είναι τα πιο σημαντικά και είναι οι πιο ουσιαστικοί λόγοι ώστε ο εργοδότης να κοιτάξει περαιτέρω το βιογραφικό σου και να σε καλέσει εν τέλει για συνέντευξη.

Έχουμε ξαναπεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα, για να πάρεις την δουλειά, από την πλευρά του εργοδότη δεν είναι ούτε η προϋπηρεσία σου, ούτε οι σπουδές σου! Το πιο σημαντικό είναι το πάθος για την δουλειά σου. Το πάθος για την δουλειά σου είναι αυτό που θα σε κάνει να εξελιχθείς και να αποδώσεις και ο σωστός εργοδότης το ξέρει αυτό. Έτσι στην συνοδευτική επιστολή πρέπει να δείξεις ότι έχεις πάθος για την δουλειά σου και θες να πάρεις αυτή την θέση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Έστω ότι θες να πάρεις μια δουλειά με τίτλο "HR Junior Consultant" στην εταιρία Not-A-Real-Company ΑΕ. Έστω ότι έχεις τελειώσει Κοινωνιολογία και μετά έχεις κάνει μεταπτυχιακό σε MBA, που είναι ένας καλός συνδυασμός για αυτή την θέση.

Για συνοδευτική επιστολή, καλό είναι να γράψεις μια μικρή παράγραφο που να λέει:

______________________________________

Αξιότιμοι Κύριοι -ες της Not-A-Real-Company ΑΕ,

Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την θέση με τίτλο "HR Junior Consultant". Έχω τελειώσει κοινωνιολογία και έπειτα μεταπτυχιακό σε MBA. Εξειδικεύομαι πάνω σε assessments και πιο συγκεκριμένα στην σύνταξη 360 Evaluations. Θα ήθελα να δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή στο βιογραφικό μου καθώς πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος για την θέση και είναι ένα κομμάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει και μπορώ να αποδώσω.

Με εκτίμηση,
Το-Όνομα-μου

______________________________________

Όπως βλέπετε στην παραπάνω συνοδευτική επιστολή κάνουμε σαφές ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την θέση. Έξτρα tip, δώστε πολύ προσοχή στην αγγελία και στο εταιρικό site ώστε να κατανοήσετε το γενικό ύφος της εταιρίας και να γράψετε την συνοδευτική επιστολή αντίστοιχα.

Καλή καριέρα,
Η ομάδα του Get the Job Done

Κατηγορίες: 

Σχόλια

Ψάχνω για part time. σε κάποια επισιτιστική επιχείρηση,συγκεκριμένα σε κάποια catering έχω φτιάξει βιογραφικό και με έχουν συμβουλεύσει να το στέλνω στα μέιλ των εταιριών,"ας υπάρχουν στα αρχεία τους" αλλά δεν ξέρω πως να το συνοδεψω,μου φαίνεται κάπως!κάτι πρέπει να γράψω ότι ενδιαφέρομαι για θέση εργασίας αλλά δεν ξέρω το σωστό τρόπο
Επειδή δεν είναι και κάποια Θέση για να κάνεις καριέρα ,έχω κολλήσει.δεν πρέπει να είναι υπερβολικη ούτε να "ζητιανεύει" κανείς δουλειά.ευχαριστώ εκ των προτέρων
Η μικρή παραγραφούλα που έχουμε γράψει παραπάνω πιστεύουμε ότι ακόμα είναι σωστή. Τώρα αυτό πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τη θέση. Αλλά μην ξεχνάς και το μετά. Δηλαδή μετά από μία βδομάδα το αργότερο, ένα τηλέφωνο είναι απαραίτητο. Ποτέ μη σκέφτεσαι ότι η αναζήτηση εργασίας είναι κατά κάποιο τρόπο "ζητιανιά". Το να δείξεις επιμονή δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Και χρειάζεται αυτό που λέμε, λίγο "θράσος". Αλλά ακόμα και για μία θέση να το παρακάνεις, το χειρότερο που μπορεί να τύχει είναι να μην τη πάρεις. Δηλαδή, δεν έχεις να χάσεις απολύτως τίποτα.

Προσθήκη νέου σχολίου