Εικόνα admin

Ήρθε η ώρα να γίνουμε λίγο κακοί! Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, πραγματικά πολλές φορές, πόσο σημαντικό είναι το networking στην εύρεση εργασίας. Αλλά επειδή βλέπουμε ότι δεν έχουμε γίνει πλήρως κατανοητοί, θα το εξηγήσουμε αναλυτικά στο παρόν άρθρο.

Τι είναι το Networking

Θα ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Έστω ότι:

  • Έχουμε τον Α, τον Β και τον Γ
  • Ο Γ είναι αρχιτέκτονας
  • Ο Β είναι φίλος με τον Α και τον Γ
  • Αλλά ο Α και ο Γ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους
  • Και τέλος ο Α θέλει να ανακαινίσει το σπίτι του και δεν γνωρίζει κάποιον αρχιτέκτονα

Οπότε η λογική λέει ότι ο Α θα ψάξει στον κύκλο(network) του για αρχιτέκτονα. Ο Β θα του προτείνει τον Γ. Απλό, μέχρι εδώ, ε;

Γιατί είναι σημαντικό το Networking

Στο παραπάνω σενάριο κερδίζουν και οι τρεις. Ο Α γιατί έφτιαξε το σπίτι του, ο Γ γιατί έκλεισε μια δουλειά και ο Β γιατί...εδώ είναι το ωραίο...γιατί αποτέλεσε σημείο επαφής των άλλων δύο, δίνοντας αξία στην γνωριμία τους μαζί του. Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό. Ο Β δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι ιδιαίτερο, απλά πήρε ένα τηλέφωνο και εξυπηρέτησε τον Α και τον Γ.

Αλλά όπως είπαμε σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν και οι τρεις.

Τα δεδομένα

Είναι εμφανές στον οποιοδήποτε ότι το Internet είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε σήμερα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που αμφιβάλει, οκ; Ωραία!

Όποιος και να είναι ο κλάδος εργασίας που μας ενδιαφέρει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν 100 διαφορετικά sites, 100 blogs και άλλα 100 forums που να μην έχουν έχουν καλύψει το θέμα. Είναι απαράδεκτο κάποιος, που θεωρητικά ψάχνει εργασία, να μην γνωρίζει έστω και μερικά από αυτά και φυσικά να μην τα επισκέπτεται.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή!

Μόνο το 25% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν καταλήγουν να εμφανίζονται σε job sites όπως το GTJD. Οι υπόλοιπες θέσεις δεν εμφανίζονται καν σε αγγελίες αλλά καλύπτονται μέσω networking. Με την μέθοδο Α-Β-Γ που μιλήσαμε λίγο πιο πάνω. Δηλαδή για τον υποψήφιο εργαζόμενο που δεν ασχολείται με το networking, το 75% των θέσεων εργασίας είναι κρυφό.

Τι μπορώ να κάνω

Επειδή μας αρέσουν οι πρακτικές συμβουλές και όχι οι γενικολογίες, πάμε να δούμε μερικές κινήσεις που πρέπει να έχουμε κάνει όλοι μας.

Research

Γενικό; Καθόλου. Ψάξτε για αρχή όλα τα websites που έχουν να κάνουν με τον τομέα εργασίας που σας ενδιαφέρει. Πιστέψτε με, εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις, θα βρείτε πάρα πολλά. Θα βρείτε πολλά σκουπίδια, αλλά αξίζει για τα 5-10 καλά websites που θα ξεχωρίσετε. Αυτό θα μας δώσει γνώση για το τι κινείται στην αγορά. Θα μάθουμε για νέες εφαρμογές και πρόσωπα που επηρεάζουν τον κλάδο που μας ενδιαφέρει.

Οργάνωση

Κάθε φορά που κάνετε μια συνέντευξη, ειδικά στις μεγάλες εταιρίες συγκρατήστε τα ονόματα των συνεντευκτών(interviewers) σας. Αν μπορείτε να έχετε τα mail και τα τηλέφωνα τους ακόμα καλύτερα. Αυτά κρατείστε τα κάπου μαζεμένα, κάποια μέρα θα σας χρειαστούν.

LinkedIn και όχι μόνο

Αν για κάποιο περίεργο λόγο κάποιος δεν έχει LinkedIn account, τότε απλά δεν ψάχνει για δουλειά. Το LinkedIn είναι το βασικό social network που εξειδικεύεται πάνω στην εργασία. Πιο πριν είπαμε να κρατήσετε τα ονόματα των interviewers. Τώρα λοιπόν θα τους κάνετε add στο LinkedIn. Είδατε πόσο σύντομα τα χρειαστήκατε :) Επίσης μην ξεχνάτε το facebook και το twitter.

Συντήρηση

Μην ξεχνάτε άτομα που αποτελούν πρόσωπα κλειδιά του δικτύου σας. Κανονίστε συναντήσεις ή τουλάχιστον κάντε γνωστή την ύπαρξη σας και τα επαγγελματικά σας προσόντα. "Καλό είναι να ξέρει ο τάδε γνωστός που δουλεύει στην τάδε μεγάλη διαφημιστική εταιρία, ότι είστε πολύ καλός γραφίστας."

Ανταπόδοση

Το networking είναι αμοιβαίο. Οπότε όταν μας δοθεί η ευκαιρία να φέρουμε δύο άτομα σε επαφή, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και φυσικά την καλύτερη επιλογή. Για σκεφτείτε, στο παράδειγμα μας, ο αρχιτέκτονας Γ να έκανε κακή δουλειά στον Α. Αυτός που θα την πληρώσει στο τέλος θα είναι ο Β. Οπότε θέλει συνέπεια, την ίδια συνέπεια που περιμένουμε να μας δείξει ο αντίστοιχος Β που θα μας φέρει σε επαφή με κάποιον άλλο.

Καταλήγοντας

Απλά: Networking, Networking, Networking....

Καλή καριέρα,

Η ομάδα του Get the Job Done

Κατηγορίες: 

Προσθήκη νέου σχολίου